TID Kazuyo Nomura

Alighiero e Boetti, italiensk konstnär är känd för sina verk ”Mappa”.                                   År 1971 gav han i uppdrag till afghanska brodöser att skapa en karta över världen, där varje land bär färger och mönster av flaggor. Uppdraget växte till en storskalig serie kartor som producerats under tjugo år i Kabul, Afghanistan och Peshawar, Pakistan.                  På varje karta kan man spåra geopolitiska förändringar i hela världen.

 Till Utställningen ”TID”, tänker jag brodera stjärnkartor som visar hur himlen kommer att se ut nyåret 2050. Om 36 år, då folk väntar in tolvslaget och nyårsfyrverkerier, är jag förmodligen död.  Antagligen den tid på året som de flesta ser himlen samtidigt.               Vi ser på stjärnorna som blinkade för många, många år sedan. 

Jag väljer en stjärnkarta som ses från Göteborg och en från Kabul.                             Kabul kommer upp först i världens huvudstadslista. Vid tolvslaget på nyår 2050 i Kabul, är klockan 20:30 på nyårsafton i Göteborg.

Göteborg – Kabul 2050-01-01 00:00

skiss ”Göteborg – Kabul 2050-01-01 00:00”