TID Camilla Johansson Ohlson

Detta är en föraning om vad som kommer visas på utställningen TID, på Konsthallen/Hamnmagasinet i Varberg under sommaren. 6 juni-17 augusti -2014
www.konsthallenhamnmagasinet.se

Camilla Johansson Ohlson, Maia

Maia, detalj, ännu inte klar

Camilla Johansson Ohlson
”Mayj och Maia, nästan 100 år”
Mayj min mormor var född i början av 1900-talet och Maia min dotter är född i början av 2000-talet, båda födda i maj.
  Detta är en hyllning till mina släktingar som tyvärr inte hann uppleva varandra så väldigt länge. Men de har träffats några gånger och Mayj var så stolt över att få ett barnbarnsbarn som namngetts efter henne. Min mormor blev inte riktigt 100 år.

  På mitt lönearbete träffar jag personer som närmar sig 100 år. En dam som är väldigt pigg fyller 100 år denna vecka (i maj). Hon är nöjd med livet och inte rädd för slutet. Det känns tryggt och jag hoppas att jag kan känna samma trygghet när jag blir gammal.
  Flera av de (oftast damer) som är över 90 år som jag träffar har levt ett långt och omväxlande liv. De har upplevt andra världskriget och stått upp för demokratin. Jag hoppas verkligen de inte är medvetna om vart Europa, Ryssland och Sverige är på väg politiskt. Jag vill att de ska slippa bekymra sig på ålderns höst och årets vår.
  Jag hoppas historien inte har hundraårscykler för jag vill verkligen inte se ett brunt Europa i framtiden, en gång räcker.
  På äldreboendet där jag oftast är hade de disko för de gamla för några år sedan. Då var det en dam som entusiastiskt och glatt meddelade att ”Jag har aldrig varit på disko förut, men någon gång måste vara den första. Och nu är jag 107 år.” Det är en aktningsvärd ålder!

Camilla Johansson Ohlson, Mayj

Mayj, detalj, under arbete

Camilla Johansson Ohlson
www.camillajohlson.se