TID Anna Olsson

Jag är textilkonstnär och arbetar i ateljé i Göteborg. Jag väver främst bilder i vävstol men broderar också bilder och objekt. Mitt konstnärskap har alltid varit starkt drivet utifrån en politisk vision inom mig. Det har kanske inte alltid synts tydligt i alla mina bilder men de senaste åren, i takt med de samhällsförändringar som sker, blir det tydligare och tydligare i mina bilder.

Jag arbetar nästan uteslutande tematiskt. Nu arbetar jag med ett tema jag kallar, Kris och katastrofer. Detta tema tog sin start med globala katastrofer som exempelvis översvämningar och naturkatastrofer. Det senaste har mitt katastroftema mer och mer kommit att handla om katastrofer som finns nära mig. Jag har utgått från möten mellan mig och personer som lever i olika mycket utsatt livssituationer. Personer som jag lärt känna tack vare mitt brödjobb. Det har bland annat handlat om uteliggare, papperslösa och våld i nära relationer. Här kommer några exempel:

Var har du bott sen vi sågs sist? – Lite varstans.Var har du bott sen vi sågs sist - lite varstans

På bildväven syns en man sova på en parkeringsplats. Att inte ha någonstans att ta vägen, ingen familj, släkting eller vän som vill eller kan erbjuda tak över huvud är mer smärtsamt än vad ord kan uttrycka. Samhällets skyddsnät och gemensamt ansvar för varandra är sedan länge bortrationaliserat i det nyliberala Sverige. Men skammen och ensamheten desto tyngre att bära när du möts med förakt och insinuationer om brist på motivation och vilja istället för diskussioner om de förutsättningar som finns omkring dig. Titeln på verket ”Var har du bott sen vi sågs sist? – Lite varstans.” Kommer från ett möte mellan mig och en ung man från Göteborg. En ung man med stora ambitioner och hög motivation men med mycket lite förutsättningar i sin omgivning.

PropagandakuddarPropagandakuddar

Vid första anblicken är de broderade och handsydda linnekuddar i vackra färger. Men om man ser närmare på dem handlar de om ett mycket allvarsamt och viktigt ämne, nämligen hur löneklyftorna ökat lavinartat de senaste åren i Sverige. De som har lite får mindre och mindre och de rika får allt mer, det är allt annat än vackert.

 Propagandakudde ”Förmåner”                                                                                    2010 hade en verkställande direktör i Sverige i genomsnitt 200 000 kr i förmåner (förutom sin lön) jämfört med en arbetare som i bäst fall får ett friskvårdsbidrag på runt 1000 kr. Propagandakudde ”Lönegapet växer”                                                                          1950 tjänade i snitt en person från den ekonomiska eliten som 26 industriarbetare. 1980 hade de ekonomiska skillnaderna jämnat ut sig och en från den ekonomiska eliten tjänade i snitt som 9 industriarbetare. 2010 har eliten rejält skott sig och tjänar nu som 46 industriarbetare. (En industriarbetare tjänade 2010 i snitt 307234 kr alltså 25183 kr/månaden.)                                                                                              Propagandakudde ”Från vikingatiden till nu”                                                                    Förra året tjänade en VD i Sverige lika mycket som 932 industriarbetare på ett år. Om man går bakåt i tiden 932 år hamnar vi i slutet av vikingatiden. Alltså måste en vanlig industriarbetare i Sverige börja arbeta under vikingatiden fram till nu för att tjäna in vad en man tjänat på ett år.

 (Källa; Makteliten – kommer igen. En studie av inkomstutvecklingen för makteliten under perioden 1950 – 2010. Författare: Jeanette Bergström, Torbjörn Hållö och Peeter-Jaan Kask. Utges av Landsorganisationen i Sverige)

På utställningen TID visar jag bildväven Mot förtryck.Mot förtryckMot förtryck är en hyllning till två modiga män. Tommie Smith och John Carlos vann guld respektive brons på 200 meter på Mexico OS 1968. De var båda medlemmar i Black Power och ville göra vad de kunde för att föra kampen framåt för svartas rättigheter I USA. De blev utkastade från OS-byn och sågs då med oblida ögon av de styrande I USA. Idag, många år senare har tiden givit dem rätt och idag möts de med välförtjänt respekt.

Läs gärna mer på min blogg, tapestryannaolsson.blogspot.se/