All TID Textil – Camilla Johansson Ohlson

När jag jobbar med min konst är det ofta en tanke, känsla eller ett ställningstagande jag utgår ifrån. Till utställningen har jag valt att kalla mitt verk för Ta till vara.
Med knappt två månader kvar till inlämning av sina verk återstår ännu mycket jobb för mig. Huvuddragen har jag haft klar länge medan bilder och tankar tagit nya vändningar.
Det är ett år sedan jag lämnade skiss och text på vad jag tänkte då.
Ta till vara på: kunskap, vänskap, barndom, våra medmänniskor… Då för ett år sedan, var min stora frustration att Sverige sänder iväg (hem?) barn och ungdomar till ett liv i misär eller inget liv alls. Ett liv utan framtid, hur kan det ens vara tillåtet? Barnens kompis, 9 år gammal skulle skickas till ett land hon inte känner, ett språk hon inte talar tillsammans med en mamma hon inte träffat på länge. En mamma som man i Sverige anser inte klarar sitt ansvar som förälder. Nu håller jag tummarna att lagen, barnkonventionen, som träder i kraft vid årsskiftet i Sverige, kommer göra skillnad.
Några månader senare dog min pappa, gammal och nöjd med livet. Då fick Ta till vara en annan innebörd, en annan vändning. Kan man spara allt? Alla bilder, ett liv, vad gör man med det? Affektionsvärde! Vad minns man av sina nära, vad vill man minnas. Vad minns jag och vad vill jag ta till vara av mitt eget liv? Många frågor men inga tydliga svar.
Där befinner jag mig nu.

All tid går alltid för fort.